Bucătăria oșenească – gust, savoare, belșug

Bucătăria oșenească – gust, savoare, belșug

Rețetele bucătăriei oșenești s-au păstrat cu sfințenie din moși strămoși, având un gust aparte, care parcă amintește de pământul lucrat cu trudă și de mâinile muncite ale bunicilor noastre. Mirosul unic al mâncărurilor te duce cu gândul la vetrele încinse, la laptele proaspăt muls și la fructele pârguite, te face să visezi la o copilărie îndepărtată.

Preparatele oșenești sunt gătite cu multă răbdare și strădanie de către femeile din familie. Grija cu care bunicile și mamele pregătesc masa îți dă impresia că urmează un ritual aparte, generator de miracole.

Bucătăria oșenească este foarte gustoasă, fiind bogată în preparate gătite cu sosuri, carne, condimente și grăsime. Numeroase mâncăruri sunt destul de grase, cu multă untură, dar sunt și condimentate din belșug, cu ardei iute sau paprica.

Carnea de porc sau de pui, cârnații, afumăturile, untura, dar și legumele sunt folosite în numeroase preparate, în timp ce șunca afumată, ceapa sau pâinea proaspăt scoasă din cuptor, alături de un pahar de pălincă, nu lipsesc de pe masa zilnică.

Evenimentele din viețile oșenilor precum nunțile, botezurile sau petrecerile sunt foarte importante, astfel că mâncarea joacă un rol cheie în buna desfășurare a acestora. Mesele oșenilor trebuie să fie cât mai îmbelșugate, cu numeroase preparate tradiționale și nu numai.