Gustul Țării Oașului

Gustul Țării Oașului

Țara Oașului este un ținut unic în România, iar asta nu o zic doar oșenii, ci toți cei care poposesc aici, cu treabă ori în voiaj. Este un loc al contrastelor, în care s-au perpetuat tradiții de sute de ani, dar care s-a deschis și la nou. Este o zonă care fascinează prin originalitate și, în același timp, prin simplitate.

Se află aici o părticică nealterată a României, în care te poți bucura de prospețimea lucrurilor ce ies din mâinile trudite ale oșenilor. În Țara Oașului guști din farmecul vieții, regăsești arome uitate, dar poți încerca și unele noi care să îți incite simțurile.

Ne-am gândit, așadar, că trebuie să dăm sfoară-n țară despre bunătățile oșenilor și să ne mândrim cu ele, dar mai ales să nu le pierdem gustul. Cele mai bune mâncăruri tradiționale din Țara Oașului le-am adunat la un loc, pentru bună păstrare și…exersare. Nu-s multe, dar sunt apreciate și ne reprezintă oriunde am fi, motiv pentru care am decis să le includem în meniul Carul cu bunătăți Turț.

Boacele cu păsat și hribi, zama, mazărea râșnită, umplutura cu pâine de mălai și friptură de vită poate că nu sunt cele mai sofisticate preparate, dar cu siguranță sunt cele mai gustate atât în Turț, cât și în tot Oașul.

Mai jos puteți găsi rețetele unora dintre cele mai cunoscute preparate din Țara Oașului pe care le puteți gusta la Carul cu bunătăți Turț:

Supă de pui
Ciorbă de fasole albă
Tocăniță de legume cu ciuperci
Varză călită cu costiță afumată
Carne de porc, costiță, cârnați la abur (rețetă tradițională de Crăciun)
Umplutură din pâine de mălai cu friptură de vită
Sarmale cu carne de porc
Sarmale (boace) cu păsat și mazăre râșnită
Papanași