Noutăți

Gustul Țării Oașului

Posted by on Feb 15, 2016 in Noutati | 0 comments

Gustul Țării Oașului

Țara Oașului este un ținut unic în România, iar asta nu o zic doar oșenii, ci toți cei care poposesc aici, cu treabă ori în voiaj. Este un loc al contrastelor, în care s-au perpetuat tradiții de sute de ani, dar care s-a deschis și la nou. Este o zonă care fascinează prin originalitate și, în același timp, prin simplitate.

Se află aici o părticică nealterată a României, în care te poți bucura de prospețimea lucrurilor ce ies din mâinile trudite ale oșenilor. În Țara Oașului guști din farmecul vieții, regăsești arome uitate, dar poți încerca și unele noi care să îți incite simțurile.

Ne-am gândit, așadar, că trebuie să dăm sfoară-n țară despre bunătățile oșenilor și să ne mândrim cu ele, dar mai ales să nu le pierdem gustul. Cele mai bune mâncăruri tradiționale din Țara Oașului le-am adunat la un loc, pentru bună păstrare și…exersare. Nu-s multe, dar sunt apreciate și ne reprezintă oriunde am fi, motiv pentru care am decis să le includem în meniul Carul cu bunătăți Turț.

Boacele cu păsat și hribi, zama, mazărea râșnită, umplutura cu pâine de mălai și friptură de vită poate că nu sunt cele mai sofisticate preparate, dar cu siguranță sunt cele mai gustate atât în Turț, cât și în tot Oașul.

Mai jos puteți găsi rețetele unora dintre cele mai cunoscute preparate din Țara Oașului pe care le puteți gusta la Carul cu bunătăți Turț:

Supă de pui
Ciorbă de fasole albă
Tocăniță de legume cu ciuperci
Varză călită cu costiță afumată
Carne de porc, costiță, cârnați la abur (rețetă tradițională de Crăciun)
Umplutură din pâine de mălai cu friptură de vită
Sarmale cu carne de porc
Sarmale (boace) cu păsat și mazăre râșnită
Papanași

Papanași

Posted by on Feb 12, 2016 in Noutati | 0 comments

Papanași

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 10 ouă
  • 400 g. făină
  • 1 kg. brânză de vacă
  • 500 g. smântână
  • 100 g. griș
  • 150 g. zahăr vanilat
  • 200 ml. ulei
  • praf de copt
  • sare
  • bicarbonat
  • lămâie

Mod de preparare:

Într-un castron se pune brânza, se adaugă sarea, zahărul vanilat și scorțișoara (dacă se adaugă și coaja rasă de lămâie, acum e momentul), iar apoi se adaugă și o linguriță de praf de copt. Se mărunțește totul cu furculița și se amestecă, apoi se adaugă cele două ouă. Se omogenizează ouăle și brânza, se adaugă făina și se începe să se înglobeze cu o lingură, apoi compoziția se ia la frământat.

Aluatul se împarte în 10 bucăți mai mari, pentru papanași, și 10 bucăți mai mici pentru binecunoscutul moț. Bucățile mici se modelează în formă de bilă, cele mari se rotunjesc, se turtesc și cu ajutorul degetelor se formează la mijloc o gaură care se lărgește ușor, pentru a permite papanașilor să se coacă bine în interior în timpul prăjirii.

Se încinge uleiul și se prăjesc pe rând papanașii până când se rumenesc frumos. Se scot pe o hârtie absorbantă, după care se servesc calzi, garnisiți cu smântână și cu dulceață.

Supă de pui

Posted by on Feb 12, 2016 in Noutati | 0 comments

Supă de pui

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 1 kg. piept de pui
  • 300 g. tăieței
  • 200 g. țelină
  • 200 g. morcovi
  • 100 g. ceapă
  • 100 g. gulie
  • 100 g. pătrunjel
  • 100 g. păstârnac
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Puiul curățat se spală, se pune într-o oală mare, se acoperă cu apă rece și se pune la fiert la foc mic. Între timp, se curăță și se spală zarzavaturile, după care se taie în bucăți și se pun în supă împreună cu două lingurițe de sare. Supa se lasă să fiarbă în continuare la foc mic și se spumează până nu mai face spumă deasupra. În momentul în care puiul și legumele sunt fierte, se ia de pe foc și se strecoară supa. Zarzavaturile pot fi folosite la alte feluri de mâncare sau pot fi mărunțite și adăugate în supă.

Separat se fierb tăiețeii, după care se strecoară și se pun în oala cu supă. Se mai dă un clocot și se verifică supa de sare, după care se servește ornată cu pătrunjel și piper.

Ciorbă de fasole albă

Posted by on Feb 12, 2016 in Noutati | 0 comments

Ciorbă de fasole albă

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 600 g. fasole albă
  • 300 g. morcovi
  • 250 g. ceapă
  • 150 ml. ulei
  • 200 g. țelină
  • 100 g. bulion pastă
  • 50 g. usturoi
  • 50 g. leuștean
  • 50 g. pătrunjel
  • 1 fir de cimbru
  • sare

Mod de preparare:

Se alege fasolea albă, se spală și se pune la fiert în apă rece. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa curățată și tăiată mărunt, împreună cu zarzavatul curățat, spălat și tăiat subțire. Tot acum se pune cimbrul și usturoiul.

Se încălzește uleiul și, după ce se stinge cu bulion și zeama de fasole, se introduce în ciorbă, lăsându-se să mai fiarbă circa 15 minute.

Pătrunjelul și leușteanul se spală și se toacă mărunt, apoi se pun în ciorbă când este fiartă.

Tocăniță de legume cu ciuperci

Posted by on Feb 12, 2016 in Noutati | 0 comments

Tocăniță de legume cu ciuperci

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 1 kg. ceapă
  • 1 kg. ciuperci
  • 600 g. roșii
  • 400 g. ardei
  • 200 ml ulei
  • 100 ml bulion
  • 30 g. usturoi
  • morcovi
  • țelină
  • soia
  • sare
  • piper
  • boia
  • cimbru
  • foi de dafin
  • pătrunjel

Mod de preparare:

Se călește ceapa, apoi se pun morcovii, țelina și pătrunjelul și se lasă la călit împreună cu ceapa. Se adaugă ciupercile și se lasă la fiert puțin, după care se adaugă soia și restul legumelor și se condimentează după preferințe.

Varză călită cu costiță afumată

Posted by on Feb 12, 2016 in Noutati | 0 comments

Varză călită cu costiță afumată

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 2,5 kg. varză acră căpățână sau
  • 2 kg. varză acră tocată
  • 2 kg. costiță afumată
  • 150 g. untură
  • 1 g. piper boabe

Mod de preparare:

Se curăță varza de cotoare, se taie în fâșii subțiri și lungi, se stoarce bine de zeamă și se pune la călit într-un vas cu untură. Se adaugă piperul. Se călește aproximativ 40 de minute și se amestecă des pentru a nu se prinde de cratiță. După ce începe să se călească varza, se adaugă și costița afumată.
*Se poate căli fie la cuptor, fie la aragaz.

Se servește de preferință la fripturile de curcan, gâscă sau rață.

Carne de porc, costiță, cârnați la abur (rețetă tradițională de Crăciun)

Posted by on Feb 11, 2016 in Noutati | 0 comments

Carne de porc, costiță, cârnați la abur (rețetă tradițională de Crăciun)

Ingrediente:

  • 1 kg. carne de porc
  • 1 kg. costiță
  • 1 kg. cârnați
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se pregătește carnea de porc (opțional se poate alege carne de vită sau carne de pui), cârnații și costița. Se taie toate bucăți și se condimentează cu sare și piper. Într-o oală de lut se pun în straturi slănina, carnea de porc și costița, după care se repetă operațiunea până se termină carnea pregătită. Pe deasupra se pune o roată de cârnat afumat și una de cârnat crud.

Se adaugă un pahar mare de apă, după care oala se pune fie la cuptor, fie pe aragaz, la foc mic, și se lasă până fierbe toată carnea. Preparatul se poate servi cu mămăligă, varză acră sau colăcei.

Umplutură din pâine de mălai cu friptură de vită

Posted by on Feb 11, 2016 in Noutati | 0 comments

Umplutură din pâine de mălai cu friptură de vită

Umplutură de mălai

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 2 kg. făină de porumb
  • 10 ouă
  • 500 g. pipote de pui
  • 100 g. morcovi
  • 200 g. ardei
  • 300 g. ceapă
  • 100 g. țelină
  • 200 ml. ulei
  • 100 ml. vin
  • 50 g. pătrunjel
  • sare
  • vegeta
  • piper

    Mod de preparare:

Se călește ceapa împreună cu măruntaiele de la pui tăiate mărunt. Se adaugă sare, piper și boia, iar peste acest amestec se pune pâinea de mălai mărunțită, ouă crude bătute și ouă fierte mărunțite. Se lasă la fiert și la final se presară câteva frunze de pătrunjel.

 

Friptură de vită

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 1,1 kg. carne de vită
  • 200 g. ceapă
  • 100 g. morcovi
  • 100 g. țelină
  • 100 ml. ulei
  • 100 ml. vin
  • sare
  • piper
  • boia

Mod de preparare:

Se pune la călit ceapa, apoi se adaugă morcovii și țelina, după care se condimentează cu sare, boia și piper. Se adaugă carnea de vită tăiată cubulețe, se pune puțină apă, după care se lasă la fiert la foc mic.

Sarmale cu carne de porc

Posted by on Feb 11, 2016 in Noutati | 0 comments

Sarmale cu carne de porc

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 650 g. carne de porc fără os
  • 350 g. carne de vită fără os
  • 200 g. costiță de porc afumată
  • 250 g. ceapă
  • 250 g. untură
  • 100 g. orez
  • 100 g. bulion pastă
  • 5 kg. varză acră (căpățână)
  • 1 kg. roșii proaspete
  • 1 fir de cimbru
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • sare

Mod de preparare:

Carnea de porc și cea de vită se curăță, se taie în bucăți și se trec prin mașina de tocat împreună cu trei părți din ceapa curățată, tocată și călită în untură. La carnea astfel pregătită se adaugă orezul, care în prealabil a fost spălat bine și scurs de apă, apoi se pune sare și jumătate din cantitatea de piper pisat.

Se aleg foile de varză, iar miezul și restul de foi se toacă mărunt. Se ia câte o foaie de varză și se pune în mijlocul ei compoziția, cam de mărimea unei perișoare, se împachetează în formă de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul în interiorul sarmalei, obținându-se astfel forma finală.

Într-o oală se pune varza tocată, apoi pe margine se așază sarmalele, iar în mijloc și peste sarmale se pune restul de varză, tocată mărunt.

Ceapa rămasă se toacă mărunt și să călește separat într-o cratiță cu untură. Se „stinge” apoi cu boia și bulion, apă sau zeamă de varză și se adaugă peste sarmale, împreună cu puțin cimbru și piper boabe.

Sarmalele se lasă să fiarbă la foc domol pentru aproximativ 3 ore, după care se servesc, de preferință cu mămăliguță caldă.

Sarmale (boace) cu păsat și mazăre râșnită (preparat de post)

Posted by on Feb 11, 2016 in Noutati | 0 comments

Sarmale (boace) cu păsat și mazăre râșnită (preparat de post)

Sarmale cu păsat

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 4 kg. varză
  • 1 kg. roșii
  • 800 g. orez
  • 800 g. păsat
  • 400 g. soia
  • 250 g. ceapă
  • 200 g. morcovi
  • 200 g. gogoșari
  • 150 ml. ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru

Mod de preparare:

Se spală orezul și păsatul, după care cele două se amestecă. Se taie 4-5 cepe și se adaugă peste compoziție, împreună cu un ardei, un pic de mărar și câteva frunze de pătrunjel. Apoi se potrivește de sare și piper, în funcție de preferințe
(Verdețurile dau un gust foarte bun sarmalelor, în special când sunt de post).

După ce este făcută compoziția, se pregătesc foile de varză, care trebuie să fie cât mai mici și bine îndesate. Acestea se umplu și apoi sarmalele se așază în oală, iar pe deasupra se adaugă varză tocată mărunt și apă și se pun la foc aproximativ o oră și jumătate.

 

Mazăre râșnită

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 1 kg. fasole albă
  • 500 g. ceapă
  • 300 g. făină
  • 500 ml. ulei
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • usturoi
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • boia

Mod de preparare:

Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte de preparare. A doua zi, se fierbe în două ape, se strecoară și se pune din nou la fiert împreună cu un morcov și un păstârnac, ambele curățate și tăiate cubulețe în prealabil. După ce s-au fiert, fasolea și legumele se scot din oală și se strecoară, apoi se dau prin mașina de tocat. În pasta astfel obținută se adaugă ulei, sare, piper și câțiva căței de usturoi zdrobiți, după care se amestecă foarte bine.

În același timp, ceapa se călește și, când e gata, se pune boia. Ceapa se adaugă peste fasolea bătută și se servesc împreună.