Papanași

Papanași

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 10 ouă
  • 400 g. făină
  • 1 kg. brânză de vacă
  • 500 g. smântână
  • 100 g. griș
  • 150 g. zahăr vanilat
  • 200 ml. ulei
  • praf de copt
  • sare
  • bicarbonat
  • lămâie

Mod de preparare:

Într-un castron se pune brânza, se adaugă sarea, zahărul vanilat și scorțișoara (dacă se adaugă și coaja rasă de lămâie, acum e momentul), iar apoi se adaugă și o linguriță de praf de copt. Se mărunțește totul cu furculița și se amestecă, apoi se adaugă cele două ouă. Se omogenizează ouăle și brânza, se adaugă făina și se începe să se înglobeze cu o lingură, apoi compoziția se ia la frământat.

Aluatul se împarte în 10 bucăți mai mari, pentru papanași, și 10 bucăți mai mici pentru binecunoscutul moț. Bucățile mici se modelează în formă de bilă, cele mari se rotunjesc, se turtesc și cu ajutorul degetelor se formează la mijloc o gaură care se lărgește ușor, pentru a permite papanașilor să se coacă bine în interior în timpul prăjirii.

Se încinge uleiul și se prăjesc pe rând papanașii până când se rumenesc frumos. Se scot pe o hârtie absorbantă, după care se servesc calzi, garnisiți cu smântână și cu dulceață.