Reguli de pregătire a mesei și de servire a preparatelor

Reguli de pregătire a mesei și de servire a preparatelor

Reguli de aranjare a mesei

Aranjarea mesei necesită o atenție deosebită, cu atât mai mult atunci când avem invitați sau când este zi de sărbătoare. Fața de masă este recomandat să fie din țesături naturale, iar decorațiile trebuie alese cu grijă, fie că sunt lumânări sau flori, pentru a nu fi prea voluminoase, prea încărcate ori să ocupe prea mult spațiu și astfel, să-i împiedice pe invitați să se vadă.

Pentru o masă festivă, fiecare farfurie va fi dublată de încă una, așezată dedesubt, care este utilizată doar pentru a pune peste ea farfuria în care se servește mâncarea.

Două reguli de bază spun că: tacâmurile se utilizează în ordinea felurilor de mâncare ce vor fi servite, începând din exterior spre interior și, cu mici excepții, furculițele sunt plasate în stânga farfuriei, cuțitele în dreapta, iar lingura de supă și lingura de desert în fața farfuriei.

Paharele se așează tot în fața farfuriilor, ușor spre dreapta. De asemenea, pe masă trebuie să fie puse solnițe și recipiente pentru piper, în timp ce uleiul, oțetul și muștarul sunt aduse doar la cerere. Nici scobitorile nu trebuie să stea pe masă, motivul fiind faptul că acestea nu se folosesc în public.

Băuturile trebuie dispuse simetric pe masă, astfel încât să fie la îndemâna bărbaților care fac oficiul de a servi băuturile.

Reguli de servire a preparatelor

Preparatele se mănâncă pe îndelete, fără grabă, pentru a putea fi savurate. Dacă se dorește inițierea unor discuții, se așteaptă până se termină de mestecat, pentru că o discuție cu gura plină este dezagreabilă.

Regulile spun că nu i se cere gazdei un anumit produs, dacă aceasta nu l-a oferit, pentru că este posibil să nu-l aibă și s-ar putea simți jenată.

Este politicos să îi fie făcute complimente bucătarului. Nu este recomandat însă să i se dea sfaturi culinare. Invitatul își mai poate adăuga sare sau piper în mâncare, dar numai după ce a gustat preparatul, în caz contrar gestul putând fi considerat o insultă pentru bucătar.

Invitații nu trebuie să își umple exagerat farfuria cu mâncare, pentru că este nepoliticos să lase mai mult de jumătate neatinsă.

Este indicat ca telefoanele mobile să fie setate pe modul silențios, astfel încât să nu deranjeze dacă vor suna. În plus, trebuie evitat vorbitul la telefon în timpul mesei. Totodată, la masă nu se cască, nu se suflă nasul și, în general, sunt de evitat toate gesturile care îi pot indispune pe ceilalți.

În ceea ce privește fumatul, persoana care dorește să-și aprindă o țigară trebuie să aștepte să termine toată lumea de mâncat și apoi să le ceară permisiunea celor prezenți pentru a fuma.

Reguli generale

  • cuțitele trebuie așezate mereu cu lama înspre farfurie
  • aranjamentele pot să difere de la o țară la alta
  • servirea se face prin partea stângă, iar farfuriile sunt strânse prin partea dreaptă
  • uneori, salata și tacâmurile pentru salată pot fi aduse ulterior
  • cafeaua și ceaiul sunt servite după desert