Sarmale (boace) cu păsat și mazăre râșnită (preparat de post)

Sarmale (boace) cu păsat și mazăre râșnită (preparat de post)

Sarmale cu păsat

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 4 kg. varză
  • 1 kg. roșii
  • 800 g. orez
  • 800 g. păsat
  • 400 g. soia
  • 250 g. ceapă
  • 200 g. morcovi
  • 200 g. gogoșari
  • 150 ml. ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru

Mod de preparare:

Se spală orezul și păsatul, după care cele două se amestecă. Se taie 4-5 cepe și se adaugă peste compoziție, împreună cu un ardei, un pic de mărar și câteva frunze de pătrunjel. Apoi se potrivește de sare și piper, în funcție de preferințe
(Verdețurile dau un gust foarte bun sarmalelor, în special când sunt de post).

După ce este făcută compoziția, se pregătesc foile de varză, care trebuie să fie cât mai mici și bine îndesate. Acestea se umplu și apoi sarmalele se așază în oală, iar pe deasupra se adaugă varză tocată mărunt și apă și se pun la foc aproximativ o oră și jumătate.

 

Mazăre râșnită

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 1 kg. fasole albă
  • 500 g. ceapă
  • 300 g. făină
  • 500 ml. ulei
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • usturoi
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • boia

Mod de preparare:

Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte de preparare. A doua zi, se fierbe în două ape, se strecoară și se pune din nou la fiert împreună cu un morcov și un păstârnac, ambele curățate și tăiate cubulețe în prealabil. După ce s-au fiert, fasolea și legumele se scot din oală și se strecoară, apoi se dau prin mașina de tocat. În pasta astfel obținută se adaugă ulei, sare, piper și câțiva căței de usturoi zdrobiți, după care se amestecă foarte bine.

În același timp, ceapa se călește și, când e gata, se pune boia. Ceapa se adaugă peste fasolea bătută și se servesc împreună.