Sarmale cu carne de porc

Sarmale cu carne de porc

Ingrediente (pt. 10 porții):

  • 650 g. carne de porc fără os
  • 350 g. carne de vită fără os
  • 200 g. costiță de porc afumată
  • 250 g. ceapă
  • 250 g. untură
  • 100 g. orez
  • 100 g. bulion pastă
  • 5 kg. varză acră (căpățână)
  • 1 kg. roșii proaspete
  • 1 fir de cimbru
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • sare

Mod de preparare:

Carnea de porc și cea de vită se curăță, se taie în bucăți și se trec prin mașina de tocat împreună cu trei părți din ceapa curățată, tocată și călită în untură. La carnea astfel pregătită se adaugă orezul, care în prealabil a fost spălat bine și scurs de apă, apoi se pune sare și jumătate din cantitatea de piper pisat.

Se aleg foile de varză, iar miezul și restul de foi se toacă mărunt. Se ia câte o foaie de varză și se pune în mijlocul ei compoziția, cam de mărimea unei perișoare, se împachetează în formă de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul în interiorul sarmalei, obținându-se astfel forma finală.

Într-o oală se pune varza tocată, apoi pe margine se așază sarmalele, iar în mijloc și peste sarmale se pune restul de varză, tocată mărunt.

Ceapa rămasă se toacă mărunt și să călește separat într-o cratiță cu untură. Se „stinge” apoi cu boia și bulion, apă sau zeamă de varză și se adaugă peste sarmale, împreună cu puțin cimbru și piper boabe.

Sarmalele se lasă să fiarbă la foc domol pentru aproximativ 3 ore, după care se servesc, de preferință cu mămăliguță caldă.