Țuica de Turț – un produs local cu tradiție

Țuica de Turț – un produs local cu tradiție

Produsă în localitatea Turț din județul Satu Mare, țuica de Turț este o băutură alcoolică cu o tărie de peste 50% vol. alcool, având o aromă specifică dată de fructele din care este făcută. Cel mai frecvent este obținută din prune din soiul local Peneghei și din soiul Bistrițean, după o metodă specifică locului.

Fabricarea țuicii de Turț începe cu zdrobirea prunelor, procedeu care declanșează mai repede fermentarea și scurtează durata acesteia. După această etapă începe fermentarea naturală a borhotului de prune, care este depozitat în căzi de lemn cu capacitatea de 3.000 – 5.000 de litri. Fermentarea se face fără niciun fel de adaosuri, în prezența sâmburilor, pe o perioadă cuprinsă între 15 și 30 de zile, în funcție de temperatură și modul de depozitare.

Distilarea borhotului fermentat începe imediat după încheierea procesului de fermentare și se desfășoară într-o instalație de distilare tradițională. Prima distilare se face până la epuizarea borhotului în alcool, proces care durează în medie 4 – 5 ore. Băutura rezultată în urma primei distilări, cunoscută și sub numele de “vodcă”, are o concentrație de 20 – 30% vol. alcool.

Următorul proces este cel de redistilare, care are scopul de ridicare a concentrației alcoolice, dar și de îmbunătățire a gustului produsului finit. În timpul redistilării se verifică tăria alcoolică a băuturii, iar atunci când aceasta depășește 50% vol. alcool, produsul „se termină” cu apă sau cu apă distilată. Procesul de redistilare se consideră încheiat atunci când concentrația alcoolică ajunge la valoarea dorită, valoare care se poate determina cu ajutorul termoalcoolmetrului. Redistilarea durează de obicei aproximativ 5 – 6 ore.

Dacă sunt respectate toate regulile de producere a țuicii de Turț, se obține o pălincă „blândă”, care nu arde în gât și care nu are un miros neplăcut. Gustul produsului finit este unul plăcut, cu aroma specifică a fructului din care provine.

La finalul întregului procedeu, țuica de Turț este depozitată în butoaie de stejar până se învechește cel puțin un an, după care fie rămâne în butoaie pentru o perioadă mai îndelungată, fie este mutată în sticle pentru consum sau pentru comercializare.